När? Fredagen den 22.3 kl. 8.00-10.00
Var? På Mariehamns stadsbiblioteket
Om vad? AI, digitalisering och läsfrämjande
Vem medverkar? Dilsa Demirbag-Sten, Linda Mannila (digitalt), Ingela Korsell, Johan Unenge, Fredrik Blomqvist och Carl Blomqvist.
Moderator: Sara Kemetter
Vem riktar sig seminariet till? Biblioteks- och skolpersonal samt alla andra som är intresserade av  digitalisering och läsfrämjande arbete
Vad kostar det? Ingenting! Det är helt gratis
Måste man anmäla sig? Ja, senast 19.3 via denna länk: open.ax.
Vi bjuder på kaffe och smörgås.
Seminariet arrangeras i samarbete med Öppna högskolan på Åland

Läs mer om de medverkande här:
Dilsa Demirbag-Sten är generalsekreterare vid Berättarministeriet i Sverige. Berättarministeriet verkar för att minska segregationens negativa konsekvenser på barns skolgång genom att stötta lärare och elever i skolor med högt socioekonomiskt index i den dagliga undervisningen.

Linda Mannila presenterar sig som samhällsentreprenör, stolt geek och tvåbarnsmamma. Hon brinner för utbildnings-, inklusions- och jämlikhetsfrågor i det digitaliserade samhället och spenderar stora delar av sin tid med att föreläsa, driva projekt och fundera på frågor kring samhällsutveckling, framtid och hur tekniska framsteg påverkar och formar oss och våra organisationer. Hennes bakgrund finns inom datavetenskap, pedagogik och ekonomi. Hon jobbar för att främja digital delaktighet och folkbildning.

Ingela Korsell är grundskollärare, doktorand i pedagogik och ledamot i Läsrådet, svenska regeringens satsning för läsfrämjande. Hon är en av författarna bakom PAX-böckerna. För Natur & Kultur har hon skrivit Väsenologi, Mer Väsenologi och Modern Väsenologi, och ligger tillsammans med Daniel Thollin bakom serien Mutanterna

Johan Unenge är illustratör och författare och har en rik bokproduktion bakom sig. Några av hans mest älskade böcker är böckerna om Eva & Adam, Livet enligt Rosa och Gyllene Knorren. Han har varit Läsambassadör och nominerad till Augustpriset för Vi som ser på. Johan sitter på stol nr 9 i Barnboksakademin.

Fredrik Blomqvist är författare och läromedelsutvecklare, verksam som projektledare inom skolforskning vid Mälardalens universitet och författare till Rik matematik-serien som ges ut av Studentlitteratur (från början Bonnierförlagen Lära som sedermera förvärvades av Studentlitteratur). Hans skönlitterära debut heter Lust och fägring. Idag skriver Fredrik på Morden i Mariefred, en serie kriminalromaner som utspelar sig i den gamla trästaden ett stenkast från Gripsholms slott vid Mälarens strand. Fredrik är pappa till Carl Blomqvist.

Carl Blomqvist, eller Carl ”boktipsar”Blomqvist har under 2023 gjort sig rikskänd genom sina framträdanden i bland annat Nyhetsmorgon och i programmet Efter fem. Carl har intervjuat prins Carl Philip och engagerat Sveriges litterära kändiselit i ”Carls snabba bokquiz” vid Bokmässan i Göteborg. På kort tid har Carl etablerat sig som en snabbt stigande och klart lysande stjärna för barns och ungas läsning.