Vinnare 2019

Årets styrka – ”Ensam, fast ändå inte ensam” av Nelly Enlund. Förärat av Ålands Feministparaply ”För en ur sorg sprungen berättelse om nya livskapitel bortom osynliga stängda dörrar, långsamt förödande och plikttrogen mänsklig närvaro”.

Årets litteraturpris ”Tecknet” av Angelina Eklund. Förärat av Wiklöf holding. ”För en finstämd berättelse om sorg och saknad. Om att vilja ge upp men istället finna ett tecken som ger en kraft att leva vidare och hopp om framtiden”.

Årets litteraturpris ”Här” av Emilia Silander. Förärat av Kulturfestival på Åland r.f. ”För en komprimerad thriller utan yttre handling där allt men inget sker i jagets eget huvud.”

Årets musikpris ”Ensamhet – lilla apan” av Isaac Hagström. Förärat av Air Leap. ”För sin lite sorgsna observation att det ibland kan vara ganska skönt att vara ensam också”.

Årets juvel ”Ett utrymme” av Amira Grönholm. Förärat av Hasses ur & guld. ”För en dikt som sjunger ensamhetens lov och som med några väl valda ord finner ensamhetens stilla rum.”

Årets lyrikpris ”Långa nätter” av Erika Lindén. Förärat av Mariehamns bokhandel. ”För en dikt med stor känsla och vackert enkelt språk som sätter ord på kärlekens eviga kval.”

Årets hjärtslag ”Ensamhetsrecept” av Julia Eriksson. Förärat av Emmaus Åland. ”För en humoristisk och ångestkryddad rätt på ungdom, byhåla och kärleksproblem. Hoppas det smakar!”

Årets berättarpris ”Mitt liv” av Oscar Lundin. Förärat av Nya Åland. ”För en spännande och självutlämnande berättelse om en trasslig resa från barn till ung vuxen. Författaren skildrar en smärtsam period i ett liv med en egen röst och ett sinne för dramaturgi. En historia som berör på djupet och stannar kvar.”