Karin Erlandsson besöker litteraturdagarna 2021!

Karin Erlandsson (f. 1978) bor i Mariehamn med sin man och barn. På dagarna sitter hon i sitt arbetsrum ovanpå husets före detta inomhuspool och skriver böcker. På kvällarna rider, klättrar, simmar och springer hon. Och läser. Helst läser hon hela tiden. Och stickar en och annan tröja.

Erlandsson har tidigare jobbat som kulturredaktör på tidningen Nya Åland. Det är egentligen inte så stor skillnad på att skriva om verkliga människor eller fiktiva, tycker hon.

Med barn- och ungdomsromanen Pärlfiskaren (2017) vann hon Schildts och Söderströms tävling ”Berättelsen är bäst” samt Runeberg junior-priset 2018. Samma år nominerades även boken till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. Pärlfiskaren är den första delen i succén Legenden om ögonstenen, en serie som fortsätter med böckerna FågeltämjarenBergsklättraren och avslutas med Segraren som också den nominerats till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.

Innan Legenden om ögonstenen har hon bland annat skrivit Minkriket(2014) som nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. Hon har även skrivit deckarna Missdåd (2016) och Pojken (2018).

Just nu aktuell med Nattexpressen, en fantasispäckad adventsbok i 24 kapitel:

Nattexpressen” är en bok om hur drivkrafter som kärlek och längtan kan få oss att våga göra saker vi inte trodde var möjliga. Det är helt enkelt en bok om det julen borde handla om, om allt det som gått förlorat i konsumtionshetsen kring högtiden.

Annika Kullman, Ålandstidningen