”Hon behärskar ett vitt spektrum av frågor och står för djupgående bakgrundsanalyser av långtgående trender. Hon har visat mod genom att ta sig an vitt skiftande ämnen, hon är påläst och vågar röra sig bortom det sedvanliga nyhetsflödet.” Prismotivering för fick det finlandssvenska publicistpriset Topeliuspriset år 2003

Anna-Lena Laurén tilldelades det finlandssvenska publicistpriset vid 26 års ålder, som den yngsta journalist någonsin. Prismotiveringen kan fortfarande tillämpas på Lauréns arbetssätt.

Anna-Lena Laurén är född i Pargas år 1976. Hon har arbetat på Hufvudstadsbladet som politisk reporter och Svenska Dagbladet som Helsingforskorrespondent. Hon gjorde sig snabbt känd i Svenskfinland som stilsäker kolumnist och en reporter med ett personligt anslag och stort engagemang i sina texter. Betecknande för Anna-Lena Lauréns publicistiska arbete har alltid varit att hon har rört sig över en bred skala ämnen, konsekvent med människan i fokus. Hon har bevakat finländsk inrikespolitik, rest i Mellanöstern, Afghanistan, Afrika och Ryssland och gjort reportage från hela Finland, från Lappland till den åboländska skärgården. Laurén har en bred utbildning bakom sig – hon är statsvetare från Åbo Akademi men har också läst historia, litteratur och ryska, bland annat som utbytesstudent i Frankrike vid l’Université du Havre. Hon behärskar sex språk, bland dem ryska och franska. År 2012 flyttade hon tillbaka till Moskva, nu som korrespondent för Svenska Dagbladet och Hufvudstadsbladet.

Hon har skrivit tre böcker om bland annat Ryssland och Kaukasien, flera av dem prisbelönta.